Ugrás a tartalomra

Szeretettel köszöntjük oldalunkon!

A hallás többségünk számára természetes, magától értetődő, nem tudatos folyamat. A hallássérültek esetében korántsem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen nehézségekbe ütközhetnek úgy a mindennapi életvitel, mint az oktatás-nevelés, pályaválasztás, munkalehetőségek terén is. A sikeres beilleszkedés, a kudarc elkerülése szakmai, lélektani, technikai támogatás nélkül megvalósíthatatlan.

Nyugat-Európában a hallássérülést, illetve annak gyanúját már igen korán, gyakran újszülöttkorban megállapítják. Az orvostudomány, a hallás-technológiai eszközök, valamint a széleskörű tájékoztatás meg az egészségügyi biztosítási rendszer lehetővé teszi, hogy a korai beavatkozásnak köszönhetően ezen hallássérült gyermekek, ép hallású társaikhoz hasonlóan fejlődjenek, kommunikáljanak és a társadalom elfogadott, hasznos, aktív tagjai legyenek.

Országunkban, annak ellenére, hogy az utóbbi időben nagy fejlődést tapasztalhatunk e téren és egyre korábban diagnosztizálható a hallássérülés, a cochleáris implantáció ritkán történik meg annyira korán, hogy a beszédfejlődés a természetes ütemet követhesse. A rehabilitációs folyamat hosszú és nehézkes, gyakran a cochleáris implantátum kezelése, karbantartása, fenntartása (elemek, alkatrészek cseréje) is gondot okoz, hiszen anyagilag igénybe veszi a családokat.

A Perspektíva a Romániai Hallássérült Gyermekekért Egyesület célja, hogy felismerje a hallássérült gyermekek, ifjak és családjaik nehézségeit, szolgáltatásaival támogassa a rehabilitációs folyamatot, segítve a hallás, valamint a  verbális kommunikáció fejlesztését, annak érdekében, hogy  e gyermekek felnőttkorukra független életvitelre legyenek képesek.